Велики рат – сто година после www.velikirat.wordpress.com

Друга акредитована конференција за наставнике одржана је у Шестој београдској гимназији 1. новембра 2015. године. Датум одржавања конференције одабран је да би се обележила годишњица ослобођења Београда у Првом светском рату. за потребе конференције приређена је изложба предмета и новца из Првог светског рата из приватне збирке Николе Шљивића у холу школе. Већина издавача уџбеника одазвала се позиву и изложила је своје уџбенике. Част да отворе конференцију имали су Петар Панић, Снежана марковић и Биљана Стојановић. У уводном делу конференције уприлижена је јео једна жива „Учитељица живора“ коју је водио колега Перо Јелић. Његови гости били су др  Миле Бјелајац и др Горан Милорадовић.

Назив конференције био је „Велики рат . мали човек у великом рату“.

Своје радове изложили су др Сузана Рајић, др Александар Растовић и др Далибор Денда. Такође, велики број наставника је представио своје школске пројекте. Цела конференција је снимљена и постављена на адреси  www.velikirat.wordpress.com  .

Акредитована конференција за наставнике одржана је у Шестој београдској гимназији 1. новембра 2014. године. Датум одржавања конференције одабран је на Дан ослобођења Београда у Првом светском рату, како би се и на тај начин одала почаст јунацима овог рата. Конференцију је подржало Министарство просвете, науке  и технолошког развоја, а акредитацију је дао Завод за унапређивање васпитања и образовања. Конференцију су отворили Петар Панић, у име Удружења наставника „Доситеј Обрадовић“, Снежана Марковић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Раде Зејак, директор Шесте београдске гимназије.

На конференцији је уприличена уживо емисија „Учитељица живота“ коју је водио Перо Јелић, професор историје и водитељ истоимене емисије која је емитована на Студију Б. Његови гости били су др Мира Радојевић и др Небојша Дамњановић. Говорили су о атентату и другим питањима ове теме, а и одговарали на питања присутних наставника.

Пором су своја предавања одржали:

др Алексеј Тимофејев: Руско-српска војна сарадња током Првог светског рата и

др Горан Милорадовић: Српско државно питање 1914 – 1919: Југославија као последица историјских околности и политичких компромиса

Пројекат Дигиталне библиотеке „Велики рат“ представили су Огњен Ковачевић и Немања Калезић.

др Александар Растовић је говорио о најновијим научним достигнућима у савременој историографији о Великом рату.

Потом су наставници представили своје радове:

Александар Тодосијевић – ИКТ у астави

Горан Милић – Наука и технологија Великог рата

Јелена Кручичанин, Јелена Јаковљевић и Биљана Богојевић – Век врх века, велики рат и књижевност

Зорица Хелаћ – Локална историја, Инђија у Првом светском рату

мр Данијела Вујисић, Драгана Мишић – Међупредметни пројекат ВЕЛИКИ РАТ у Шестој београдској гимназији

Ксенија Чонић – За част Отаџбине

Соња Павловић – Век Великог рата

Бојана Стевановић – Србија и Срби у Великом рату

Данијела Кужет – Стрип о доктору Арчибалду Рајсу

Константин Пављуц – Судар идеја и симбола у пропаганди као нова појава у Првом светском рату

Барбара Ивковић – Локална историја, Драгутин Томашевић-први српски олимпијац

О квалитету и утисцима говориће наставници који су били присутни на конференцији. Лично сам веома поносна што сам учествовала у реализацији ове конференције. неизмерно сам захвалан колегама који су својим радом допринели да се све предвиђено реализује. Колега Александар Тодосијевић је дао свој велики допринос уређујући блог www.velikirat.wordpress.com  . Колегиница Сања Павловић је аутор изложбе ВЕК ВЕЛИКОГ РАТА која је постављена у холу Шесте београдске гимназије.

Конференција у слици:

DSC04210DSC04220DSC04227DSC04230DSC04244DSC04245DSC04255DSC04260DSC04269DSC04272DSC04273DSC04281DSC04290DSC04298DSC04322DSC04317DSC04306DSC04304DSC04299DSC04294DSC04301DSC04296

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s