Пројекат СРБИЈА 1217.

Удружење наставника „Доситеј Обрадовић“ и ЕВОЛУТА ИК спроводе пројекат осмишљен поводом 800 година од настанка Краљевине Србије и изласка Србије на међународну сцену тадашње Европе и са циљем да се овај део националне историје приближи широј публици и да се популарише оно што данашња држава баштини као богату историју и оставштину средњег и новог века.

Идеја је да се у обележавање овог јубилеја укључи школска омладина која у оквиру наставног програма изучава ово време. До сада се прикључило око 20 школа из целе Србије и њихове школске пројекте ћемо објављивати и промовисати кроз разне активности попут: снимљених ученичких филмова, реализованих радионица у музејима, галеријама и школама, ученичих самосталних истраживачких радова, ликовних представа, радионица оживљавања старих заната, преписивачких радионица и друго.

Удружење наставника „Доситеј Обрадовић“ (www.udruzenje-dositej.edu.rs ) је покренуло пројекат и позвало колеге да у својим школама обележе овај јубилеј, а онда своје радове пошаљу на временску линију www.sutori.com (број лекције 37874), а потом покренуло блог www.krunisanjestefanaprvovencanog.wordpress.com како би материјал са пројекта био видљивији и доступнији ученицима и широј јавности. Идеја је да се афирмише историјска наука међу школском омладином, сачува традиција и нематеријално културно наслеђе Србије. Школе и наставници осмисле своје активности и представе средњевековно наслеђе свог краја коришћењем ИКТ који се афирмише у нашем образовном систему.

ЕВОЛУТА ИК је издавач истоимене књиге СРБИЈА 1217. Настанак краљевине аутора проф. др Синише Мишића и проф. др Радивоја Радића. Желећи да се наука промовише међу школском омладином и тако сачува традиција и нематеријално културно наслеђе. Активно прати активности на пројекту и награђује ученике који својим радовима доприносе циљевима пројекта.

Позивамо Вас да у вашем програму пропратите наше активности тако допринесете да се овај важан јубилеј обележи као наша општа потреба ширења знања, науке и младости Србије.

Прилози:

IMG_6332

Ученици ОШ „Душан Јерковић“ Инђија

IMG_6289

Проф. др Радивој Радић – један од аутора књиге „Србија 1217. Настанак краљевине“ у издању ЕВОЛУТА ИК

IMG_6255

Рад ученика – макета

IMG_6259

Рад ученика – круна (месинг)