Пупинова година !?!

DSC01778

???????????????????????????????
У години обележавања 100 година од почетка Великог рата намеће се потреба обележавања и годишњице рођења великог научника Михаила Идворског Пупина. Србин из Идвора са простора Аустроугарске који је задужио човечанство својим проналасцима остаће упамћен и по улози коју је имао на мировној конференцији у Версају и везама са америчким председником Вилсоном.
Идвор је село у Банату које чува успомену на славног суграђанина. Родна кућа, школа и Дом Михаила Пупина су отворени за посетиоце захваљујући онима који чувају сећање на овог Србина. Треба да упознате једног од њих: учитељ у пензији Драгиша Матић, кога једноставно зову Уча.
Његова прича је пуна детаља из Пупиновог живота. Дошао у Идвор са службом учитеља, ту зарадио пензију и ту и данас живи. Од 1953. године до данас као да живи са Пупином и за Пупина. Госте дочекује испред Пупинове родне куће која је споменик кулуре се пригодном изложбом. Слушајући приче из Пупиновог детињсва, мајци Олимпијади, имате утисак да је наш великан Михаило управо прошао ту поред вас. Кућа је оригинална, намештај је из истог времена, двориште је уређено, а ђерам само што је престао да ради. Ако као гости дођете у пролеће сачекаће вас и роде, а најближа је на бандери преко пута капије.
Наспрам куће српског научника, налази се црквена порта у којој је смештена школа и Народни дом Михаила И. Пупина који је подигао. Здање достојно величине свог задужбинара. Поред њега је здање нешег времена: стакло и гвожђе у прилично лошем стању. Школска зграда је претворена у музејски постор. У једном делу је смештена изложба која је постављена доста давно и тематски је везана за Пупина, а у другом делу је лепа етнолошка збирка, али прилично без уређеног простора.
У том амбијенту поново следи прича нашег Уче. Нове приче, анегдоте, и тако може сатима. Ако имате среће да долазите чешће, увек се изненадите неком новом причом коју нисте чули. И тако откривате Пупина!
Придружујем се онима који сматрају да ову годину треба посветити Михаилу Идворском Пупину!
Придружујем се онима који предлажу да се мост који ће спајати Банат са осталим делом Србије преко Дунава назове именом овог великана. Тиме ћемо му се одужити за све што је учинио да Банат буде део наше државе.
Позивм вас да посетите Идвор и чујете причу о Пупину од сада „легендарног“ Уче!

Оставите коментар

Објављено под Садашњост

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s