Група аутора, ПСИХОЛОГИЈА У ОБРАЗОВАЊУ I, Клио, Београд 2014.

 

 

???????????????????????????????

Издавачка кућа Клио превела је део веома занимљиве књиге из области теорије образовања аутора Аните Вулфолк, Малколма Хјуза и Вивијен Волкап. Њен назив је „Психилогија у образовању“. Како је ово само први део, очекује се наставак овог штива. Они који се не баве теоријом, већ практично изводе наставу добили су занимљив приручник. Написана је тако да се може читати у деловима, према практичним питањима и интересовању наставника. Опремљена је свим помагалима попут речника појмова и потребне библиографије додатне литературе. Описане су конкретне педагошке ситуације са варијантама њиховог решавања. За ову врсту литературе занимљив је приступ читаоцу кроз делове „Питајте образовног психолога“ и „У учионици:Шта би они урадили“

На почетку се упознајемо са садржином у уводном делу и сазнајемо да је адаптирано издање уџбеника у САД.  Заснива се на класичним истраживањима и идејама водећих теоретичара 20. века. Прати чак и законске оквире појединих држава у Европи. Наравно, Србија није међу њима. Али постоје аспекти који се сагледавају и у нашем образовном систему. Посебно се то односи на ученике.

За наставнике теоријски поглед можда није занимљив, али су веома занимљиви делови књиге који се баве практичним питањима. Садржај овог првог дела је посвећен баш питањима који се тичу ученика. Посматра се кроз когнитивни развој и језик, совијални и емоционални развој личности, разликама међу ученицима које претпостављају образовне потребе и културне различитости.

Покренута су бројна питања о којима се може дискутовати. За наш образовни систем занимљива је инклузија са којом се од скора сусрећемо.

Занимљиво штиво које свакако треба прочитати и коме се као практичари можемо враћати више пута када наиђемо на проблем. Лако се прегледа и свако поглавље обилује практичним ситуацијама које су животне и зато је ова књига примењива у нашем образовном систему. Док не добијемо нешто слично из праксе наших теоретичара.

 

 

Оставите коментар

Објављено под Uncategorized

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s