СРПСКА РЕВОЛУЦИЈА сајт ученика за ученике

www.srpskarevolucija20.wix.com/srpskarevolucija2014

doc2.docx

 

Ученици седмог разреда, којима предајем,  направили су тематски сајт који може да послужи као наставно средство. Све је почело са наставним сајтом www.misic62.wix.com/istorija када су припремане презентације ученика и наставника да се обради тема Првог српског устанка. Ове године је 210 година од овог догађаја, а следеће је велики јубилеј 200 година од Другог српског устанка. Тим догађајима је почела изградња нововековне српске државе. Припремајући се за обележавање ових јубилеја, настала је идеја да се направи једна база података одакле би ученици могли да „повлаче“ информације и друге садржаје. Платформа http://www.wix.com је веома погодна за овакав рад јер омогућава прегледање и са мобилних телефона, што је дало идеју да се направи сајт који би се допуњавао садржајима у дужем временском периоду. Да ова идеја не би остала локалног карактера прикључио се колега Александар Алексић из ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ који предаје српски језик и са својим ученицима.

Садржаји су се сами препоручивали. Ученици су их предлагали и постављали на новоотворени сајт. Тако је полако настајала база материјала, одакле су други ученици почели да раде своје презентације.

Сада су садржаји тако постављени да сајт може да се користи на часовима више предмета. Корелација историја – српски јези је била само почетна идеја. На сајту има музике, уметничких дела, пуно текстова, мапа, видео материјала. Урађена је предметна и међупредметна корелација. Како се сајт и даље допуњује, можемо рећи да се може користити и за градиво опште историје 19. века. Историја језика и културе која је исто део Српске револуције прати се паралелено са историјским дешавањима. Закључци су очигледни, како за ученике, тако и за оне који посете овај сајт из радозналости.

Очекујем да се из ове (за сада експерименталне)  пројектне наставе настану нове идеје и нађемо модел (начин) да наставу поново осмислимо тако да она за наше ученике буде задовољство, а не обавеза коју „морају“ да трпе.

Позивам колеге и ученике да користе направљени сајт и наравно дају „повратну“ информацију како би смо овај сај дорађивали садржајима који су у служби функционалне наставе.

Оставите коментар

Објављено под Uncategorized

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s