Конак кнеза Милоша – место које ових дана треба обићи

Изложба „Ево мене, ето вас… Сећање кнеза Милоша“ на јединствен, узбудљив и несвакидашњи начин, у форми стрипа, оживљава сцене из једног од најзначајнијих периода модерне српске историје. Иако је стрип још увек популаран медиј, а догађаји инспиративни за стрип-стваралаштво, они се по први пут на овај начин приказују у музејском простору. Посебну драж поставци дају аутентични предмети из овог периода, који прате причу.

Горан Ђукић Горски, стрип-цртач, црта приче бескрајно студиозно. Самоуверен у масовним сценама, са невероватним оком за детаље, просто приморава посетиоца да се после прочитане приче враћа на појединачне кадрове у којима се може уживати као у најбољим илустрацијама. Аутори изложбе кустоси Изабела Мартинов Томовић, Борислав Корица, Владимир Мереник и Бошко Љубојевић су, између осталог, желели да популаризују и оплемене ову ликовно-наративну форму, а уједно и да, кроз за музејску изложбу необичан медиј, прикажу познате догађаје у свим њиховим комплексностима. Изложба је отворена до краја 2015. године.

Изложба „Таковски крст и споменица Другог српског устанка“, аутора Љубомира С. Стевовића се организује поводом 150 година од установљавања првог српског ордена. На изложби биће презентована историја ордена Таковског крста, који је 1865. године, поводом 50 годишњице од како је кнез Милош у Такову подигао Други српски устанак, установио његов син кнез Михаило да би тај јубилеј прославио на најсвечанији начин. На основу састављених спискова свих живих ратника из Другог устанка и породица оних устаника који су погинули у току борбе или су умрли после устанка, кнез Михаило је установио прва српска одликовања: орден Таковског крста за преживеле устанике из 1815. и сребрну Спомен–медаљу са ликовима кнеза Милоша и кнеза Михаила за породице преминулих јунака који су учествовали у подизању устанка и војевали заједно са кнезом Милошем. Прослава педесетогодишњице Другог српског устанка је одржана 23. маја 1865. на пољу управо испред конака кнеза Милоша у Топчидеру.

Извор: Историјски музеј Србије

Фото: Драгана Мишић

Платан Плакат Плакат Стрип Стрип Стрип Стрип Стрип  Таковски крст

Оставите коментар

Објављено под За ученике

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s